PC Bilimi Latest Sorular

Anonim

dil haritası Dilde Beyaz Leke Nedenleri

Dilimde beyaz lekeler var agnucaston ilaci kullandim acaba dilimdeki beyazliklarn ve dilimdeki yanmanin sebebi o ilacmidir eger oysa hastaneye gitmeme gerk varmi o ilaci kullanmayimi? Dil haritası Dilde Beyaz Lekeler – Nedenleri ve Tedavisi nelerdir?

Leave an answer

Leave an answer


1 Answer

  1. Dildeki Beyaz Lekeler Neye Benzer?

    Dildeki beyaz lekelerin nedeni, niteliğine bağlı olarak değişiklik gösterecektir. Lekeler gayet küçük olabileceği gibi bazen büyük ve düzensiz şekillerde olabilir. Çoğu vakada lekeler dilin kenarlarında başlar ve merkezine doğru yayılır. Bazı vakalarda ise lekeler dili tamamen kaplayan bir tabakaya dönüşür. Bu, eğer kontrol edilmezse gayet kalın bir hale gelebilir. Ayrıca, dilinizdeki tabaka aldığınız gıdalar ya da tabakaya yakalanan bir bakteriye göre renk değiştirmeye başlayabilir.

    Dilde Beyaz Lekelerin Nedenleri

    Dilinizde beyaz lekeler ortaya çıkmaya başladığı zaman, sebebini bulmak için hızlı bir şekilde önlemler almalısınız. Dildeki beyaz lekelerin muhtemel ve yaygın sebepleri aşağıda verilmiştir.

    Pamukçuk

    Pamukçuk dildeki beyaz leke ve tabakaların oluşmasındaki en yaygın nedenlerden biridir. Pamukçuk, kendini ağzın içinde belli eden bir mantarın büyümesidir. Bu beyaz lekeler dile ek olarak, diş etlerinde, yanaklarda ya da damakta da ortaya çıkabilir. Pamukçuk sebepli lekeler çökeliği andırabilir ve kazıyarak kolayca çıkarılamaz. Yetersiz beslenme ve antibiyotikler bu rahatsızlığı geçirme riskinizi arttırabilir.

    Aşırı derecede kuruluk

    Eğer ağzınız aşırı derecede kuru hale geliyorsa dilinizde beyaz plaklar ortaya çıkabilir. Bu lekeler tehlikeli değildir, sadece vücudunuzun açık bir şekilde sıvı kaybı yaşadığının işaretidir. Bu durumda, her ne kadar kuru ya da rahatsız hissettirseler de, hacim kazanmamalı veya ince tüylü bir yüzeye dönüşmemelidir.

    Liken planus

    Sık sık dilinde ya da derisinde beyaz lekeler ortaya çıkan kişiler, liken planusdan etkilenmiş olabilir. Bu, aslında hepatit C’nin alerjik bir oluşumudur. Bu lekeler bu rahatsızlığa maruz kalmanız nedeniyle verdiğiniz reaksiyon zamanı ortaya çıkar. Bu rahatsızlık tütün ürünleri kullanımıyla daha kötü bir hale gelir. Hastalarda çiğneme tütünü kullanımı sonrasında daha ciddi lekeler ortaya çıkması yaygındır. Bu ayrıca risklidir zira, liken planus sebepli lezyonlar uzun süreli tütüne maruz kalmaları durumunda kanserli hale gelebilir.

    Harita dil

    Harita dil hastalığı da ayrıca dil üzerinde bazı oluşumlara neden olur. Bu benekler, egzamaya yakalanan birinin derisinde çıkanlara benzer olarak beyaz ve pul pul olur. Bazı doktorlar bu beyaz lekelerin, sedef hastalığını ağız versiyonu olduğuna inanırken, diğerleri bunun alerjik ve vücuttaki stresin kaynağı olduğuna inanır.

    Ağız kanserleri

    Bazı ağız kanserleri kendilerini ağızda beyaz lekeler olarak belli eder. Dildekilere ek olarak, boğaz ya da diş etinde ortaya çıktığını görebilirsiniz. Eğer sıklıkla alkol ya da tütün ürünleri kullanıyorsanız, bu tür yaraların ortaya çıkma ihtimali yüksektir. Ayrıca, erkeklerde ağız kanseri olma ihtimali, kadınlara göre daha fazladır.

    Lökoplaki

    Tütün kullanımı da ayrıca lökoplakiye yol açabilir. Bunlar, ağız boyunca ancak çoğunlukla dilde ortaya çıkan beyaz beneklerdir. Bu benekler çoğu zaman düzensiz boyut ve yüzeylidir ve bazen ince tüylerle kaplı olarak ortaya çıkabilir. HIV ya da AIDS gibi hastalıklardan muzdarip olduğundan dolayı bağışıklık sistemi zayıflayan bireylerde bu rahatsızlığın ortaya çıkma riski daha yüksektir.

    Tabaka

    Eğer dildeki lekeler beyaz bir tabaka şekli almaya başladıysa, bu basitçe, ortaya çıkan bir tabaka olabilir. Bu tabakanın nedeni yiyecek kalıntıları olabildiği gibi ölü deri hücreleri de olabilir. Eğer hasta iseniz, bu tabaka, hastalığınızdan dolayı oluşan balgamdan kaynaklı olabilir.
    Dilde Beyaz Lekelerin Tedavisi
    Dilinizdeki beyaz lekelerin tedavisi, lekelerin niteliğine bağlı olarak değişir.

    Günlük olarak temizlenmek ve su içmek

    Lekeler ilk ortaya çıktıkları zaman dilinizi temizlemeyi deneyin. Duran birikintiyi temizlemek için, dil fırçası kullanarak dişinizi ve dilinizi nazikçe fırçalayın. Ayrıca hala dilinizde duran parçacıkları temizlemek için bolca su içmek isteyebilirsiniz. Bol su içmek, ayrıca sizin yeterli su miktarını almanıza yardım ederek dilinizdeki beyaz lekelerin giderilmesinde faydalı olacaktır.

    Bir doktora görünün

    Eğer diliniz acıtıyorsa, lekeler iki haftadan uzun sürdüyse ya da dilinizde lekelere ek olarak başka değişiklikler fark ettiyseniz, o zaman doktoru görmeniz çok önemlidir. Bu lekeler, iyileşmesi için tıbbi tedavi gereken başka bir hastalığa yakalandığınızın işareti olabilir.