PC Bilimi Latest Sorular

Anonim

Ombudsman nedir?

Kamu başdenetçiliği olarak da bilinen ombudsmanlık nedir? Kimler ombudsman olabilir ve ombudsmanlık yapan kişinin yetkileri ve görevleri nelerdir?

Leave an answer

Leave an answer


1 Answer

  1. Ombudsman, kelime kökeni olarak İsveç dili olan İsveççe’den gelen bir kelimedir. Türkçe karşılığı ise aracılık yapan kişi anlamına gelmektedir. Ülkemizde Ombudsman kelimesi genel olarak kamu yönetimi ve gazetecilikte kullanılmaktadır.

    Kamu yönetiminde Ombudsman, kamu hizmetlerinin yürütülüşünden doğabilecek adaletsizliklerden ya da sorunlardan etkilenen kişilerin şikayetlerini almak ve bunları çözümlemek için görevlendirilmiş tarafsız ve bağımsız kişi ya da kurumdur.

    Gazetecilikte Ombudsman ise gazetelerde köşe yazısı ya da makaleler yayınlayarak halkı temsil eden ya da halkı savunan bağımsız ve tarafsız kişi anlamında kullanılmaktadır.

    Kamu Denetçiliği Kurumu nedir?

    İdarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını; insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde hukuka ve hakkaniyete uygun yönlerinden incelemek, araştırmak ve önerilerde bulunmak üzere kurulmuş bağımsız ve tarafsız bir kamu kurumudur.

    Gazetecilikte ombudsmanlık

    Gazetecilikte ombudsman, halk temsilcisi, halkın sözcüsü ve koruyucusu demektir. Yayın yoluyla haksızlığa uğrayanları temsil eder. Birçoğunun, gazetelerinde köşesi vardır. 1967’de ABD’de ilk defa uygulamaya başlamıştır. Ombudsman, tarafsız ve bağımsızdır. ABD ve Avrupa’da yayın organları kendi ombudsmanını seçer.

    Türkiye’de okur temsilcisi karşılığında ombudsmanlığı Emre Kongar Hürriyet’te ve Seyfettin Turhan HHA’da başlatmışlardır. Milliyet’te Yavuz Baydar 1999’da okur temsilcisi olmuş, beş yıl bu görevi surdürmüştür. Halen Milliyet, Sabah gazetelerinde uygulanmaktadır. Zaman zaman ombudsman ile yazı işleri yönetimi arasında anlaşmazlık çıkmaktadır. Süleyman Demirel bir dönem ombudsman olarak düşünülmüştür.

    Kamu Yönetiminde Ombudsmanlık

    Bireyle devlet organları arasında çıkan anlaşmazlıklarda arabuluculuk yapan bağımsız bir kurumdur. Bu faktörleri ele aldığımızda ombudsmanlık yargı organlarının anayasa ile düzenlenmesinin 5 yönteminden bir tanesini oluşturmaktadır. Bu yöntemler devlet erkinin elinde bulunan sistematik düşünce bilincinin, krematistik ontolojisini epistemolojisinden ayıran önemli hukuk faktördür. Kamuda ombudsman olmak için siyasal alanda bilincin yüksek faktörlerde oluşması ve devlet erkinin nasıl oluştuğunu bilmek önemlidir.