PC & Teknoloji Platformu

Adıma Kayıtlı Hat Var mı? E-Devlet Üzerinden Sorgulama

Günümüzde hemen hemen herkesin cebinde bir cep telefonu bulunmakta. Cep telefonları hayatımıza o kadar girmiş durumdaki hayatımızın bir parçası olmuş durumda. Cep telefonlarımızda kullandığımız hatları bazı GSM operatörleri sağlamaktalar. Bu sağlayıcıların işlemlerini bazı yetki verilen firmalar yapmaktalar. Son yıllarda bu firmaların bazılarında kötü niyetli insanlar tarafından başkasının kimlik bilgileri kullanılarak yeni hat açıldığının ve kişileri zarara uğratan olaylarıyla karşılaşıyoruz. Geçtiğimiz günlerde bu tür olaylar yaşanmaması adına BTK vatandaşları kişisel bilgilerin yanlış kişiler tarafından kullanılmamasının yaratacağı tehlikelere karşı uyardı. Mesaj yoluyla vatandaşlara ulaşan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) hat sahteciliğini önlemek için kullanıcıları e-devlet üzerinden sorgulama yapmaya davet ederek kontrol etmelerini önerdi. BTK sürekli olarak kullanıcılara mesaj göndererek uyarıda bulunuyor. En son gelen mesaj şu şekilde:

 

E-DEVLET ÜZERİNDEN HAT SORGULAMASI NASIL YAPILIR?

T.C. kimlik numarası ile ve e-Devlet şifresi yardımıyla hat sorgulamasını kolayca bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. e-Devlet sistemi üzerinden mobil hat sorgulaması yapmak için öncelikle sisteme giriş yapmanız gerekiyor. e-Devlet sistemine giriş için T.C. kimlik nosu ile giriş yaparak şifrenizi sisteme girebilirsiniz. Ardından Hizmetler menüsü altından Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu seçeneğini bulup onunda içeriğinde yer alan Mobil Hat Sorgulama linkine tıklıyoruz (direkt link üzerinden de giriş yapabilirsiniz). Sisteme giriş yaptığınız için linke giriş yaptığınızda direkt olarak aşağıdaki biçimde üzerinize kayıtlı tüm hatları operatör operatör görebilirsiniz.

SİZİN ADINIZA AÇILMIŞ HATTI ŞİKAYET ETMEK İÇİN…

e-Devlet üzerinden yapacağınız sorgulamadan sonra üzerinize bilginiz olmadan hat alındığını öğrenirseniz hemen harekete geçmelisiniz. Yapacağınız ilk adım Savcılığa şikayet dilekçesi ile müracaat etmelisiniz. Şikayette bulunduktan sonra kapatmak istediğiniz hat hangi operatöre ait ise o operatöre başvurarak hattın iptalini talep etmelisiniz. Eğer hatlar üzerinden yasal olmayan işlemler yapılmış ise hem hattı açan ve kullananları hem de operatörü mahkemeye vererek haklarınızı sonuna kadar aramanızı öneririz. Yasal faizleri ile birlikte tüm zararınızı mahkeme kararıyla birlikte alacağınızı unutmayınız.

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için çerez (Cookie) kullanıyoruz. Kabul et Detaylar

0
Would love your thoughts, please comment.x