PC & Teknoloji Platformu

Mavi Balina oyunu nedir?

Gençleri intihara sürükleyen son zamanların en çok dikkat çeken Mavi Balina isimli oyunla ilgili detayları inceleyelim. İsim olarak doğanın sevimli canlıları balinaları kullanan oyun aslında bu tarz bir konuyla alakasız ve bu sevimli canlı oyunun kurbanlarından sadece birisi. Son zamanların dikkat çeken bu kötü olayının teknolojiyi kullanıyor olması ve gençlerin kolayca av olmaları bilgilendirme adına paylaşmamızı zorunlu hale getiriyor. Yazının en başında belirtmemizde yarar var burada oyunla ilgili dikkat etmeniz gerekenlere dikkat çekmek istiyoruz.

Mavi Balina (Blue Whale) oyunu nedir?

Blue Whale yani Mavi Balina internet üzerinde oynanan bir oyun. Mavi Balina basının yansıttığı gibi bir bilgisayar oyunu değildir. Bilgisayar oyunu görseli kullanan haber kanalları olayı saptırmaktadır. Oyun diye lanse edilen internet üzerinde iletişim kuran kullanıcıların kendi içerisinde 50 talimatı kullanıcılarının yapmasıyla ilerliyor. Bu talimatları yerine getirmek zorunluluğu olduğu gibi talimatların sonuçları çok vahim. Özellikle son dönemlerde çok fazla sayıda gencin ihtihar etmesiyle bu oynanan oyun konusunda ciddi tehlikenin var olduğu anlaşılmaya başlandı. Haber ajanslarının geçtiği haberlere göre sadece Türkiye’de 142 gencin ölümünün ardında Mavi Balina oyunu yatıyor. Bu sayı eğer gerçek ise durumun ne kadar ciddi olduğuda bu söylenen rakamlardan anlaşılabiliyor. Oyunda ortaya sunulan 50 gün boyunca süren bu 50 talimatın bir çoğu kişinin kendine veya çevresine zarar verebileceği türden görevler içeriyor. Görevin sonunda ise gençlerin intihar etmesi isteniyor. Mavi Balina isimli oyununun yaratıcısı Rusya’da 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ancak oyunla ilişkilendirilen ölümler hala sonlanmış değil. Aksine her geçen gün artış olduğu belirtiliyor.

Mavi Balina oyunu nerede oynanıyor?

Mavi balina isimli oyun bir bilgisayar veya tarayıcı oyunu değil. Genellikle bu oyuna dahil olanlara sosyal medya üzerinden ulaşılarak özel linklerle dahil olmaları sağlanıyor. Bu özel linkler sürekli değiştiği için ülkemizde BTK dahil engelleme konusunda net bir girişimde bulunamamakta. Mavi Balina adlı oyununun yöneticisi konumunda olan kişilerin, oyuna dahil olan kişisel bilgilerini ele geçirerek kurbanlarına şantaj yaptığı, bu şekilde oyunda kalmaya zorladıkları ifade ediliyor. Oyuna katılanların, oyun üreticisinin bilinçli tercihiyle gece yapılması istenen ürkütücü görevlerle ruh sağlıkları bozuluyor. 50 gün devam eden bu sürecin sonunda, oyunu oynayanlarda yanlış değer yargıları ve değersizlik hissi uyandırılıyor, son görev olarak da intihara yönlendirme sağlanıyor.

Mavi Balina oyununun 50 görevi nelerdir?

Bu kısımda bu tehlikeli oyunun görevleriyle ilgili hiç bir bilgi vermeme sebebimiz bu karşı karşıya kalınan oyunun genç arkadaşlarımız için tehlikeli oluşudur. Bizim bu yazıdaki amacımız bu olayların tehlikesi konusunda herkesin dikkatini çekmektir.

Çocuklarınızı Mavi Balina oyunu tehlikesinden nasıl koruyabilirsiniz?

Bu tür olaylarla karşı gençleri ve genç bireylerin ailelerini bilgilendirme adına birkaç önerimiz mevcut.

  • Mavi Balina oyunu gibi tuzaklara düşmemeleri için ailelerin çocuklarının internet kullanma alışkanlıklarını takip etmesi gerekiyor.
  • Çocukların oynayacakları oyunlar aileleriyle birlikte belirlenmeli. Çocuğun çok istediği bir oyuna izin vereceklerse de internette detaylıca araştırma yapmaları gerekiyor.
  • Çocukların internette geçirdiği sürenin sınırlandırılması ve oyunların çocukların yaşına uygun olmasıda önemli bir etken. Bu noktada internet sağlayıcıların sunduğu aile koruma veya güvenli internet isimli hizmetleri kolaylıkla kullanabilirsiniz.
  • Bu tarz oyunların oltalama (Phishing) yöntemiyle yayıldığını unutmayın. Herşeye rağmen çocuğunuza internet için izin veriyorsanız o zaman çocuğunuza yabancıları eklememesini, mail veya sosyal medya yoluyla gönderilen tanımsız linkleri veya ekleri açmaması konusunda uyarmalısınız.
  • Sosyal medyadaki sohbet odaları üzerinden oynanan oyunun takibi çok zor. Burada ailelerin dikkatli olması gerekiyor.
  • Sokaktaki bir yabancıdan nasıl uzak durulması öğretiliyorsa çocuklara internette yabancı kişilere karşıda çocukların dikkatli olmaları gerektiği öğretilmeli. Özellikle küçük çocukların fotoğraflarını kullanan erişkin bireylerin olabileceği konusunda da uyarılmalı.
  • Çocuğunuzda alışılmadık hareketler tespit ederseniz kendisiyle konuşmaya çalışıp sorunun ne olduğunu anlamaya çalışarak veya bir uzmandan destek alarak çocuğunuzu Mavi balina gibi tehlikelerden uzak tutmaya çalışabilirsiniz.

BTK tarafından yapılan resmi uyarı ise aşağıdaki gibidir:

Bu oyun kullanıcılar arasında özel linklerle oynanan bir oyun. Oyunu oyun yöneticisi adı verilen korsanlar yönetiyor. Bu en tehlikeli kısım. Diğer zararlı içerikleri engellediğimiz gibi bunu engelleme şansımız yok. Bunun da cezai müeddiyeleri var. Kullanıcılar bu tip yanlış eylemlerle, bildirimlerle karşılaştıklarında bize bildirsinler. BTK ve İçişleri Bakanlığımız buna karşı alınacak tedbirlere çalışıyorlar. Başlangıçta masum görünen ve günün sonunda gençlerimize zarar veren oyunları kaldırmak için çalışmalar yapıyoruz. Zararlı içerikli yayınları BTK olarak durdurabiliyoruz ama böyle özel linklerle çalışan oyunlara birşey yapamıyoruz. Üzerinde çalışıyoruz. BTK ve emniyet uzmanları çalışma yapıyor.

 

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için çerez (Cookie) kullanıyoruz. Kabul et Detaylar

0
Would love your thoughts, please comment.x