Klima Alırken ve Kullanırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Klima satın alırken nelere dikkat edilmelidir?
Klima seçimi yapılırken en önemli parametre klimaların fiyatı olmamalıdır. İlk yatırım maliyeti düşük olan klimalar kullanılırken daha fazla enerji tüketmenize sebep olabilir ve çalıştığı süreçte bize çok daha maliyetli bir hale gelebilir. Klima satın alırken dikkat edilmesi gereken özellikler başlıca şu şekilde sıralanabilir:
- Yüksek enerji sınıflı olması ( Daha düşük enerji tüketimi için mutlaka A+++, A++ enerji tüketimli cihazlar önceliğiniz olmalı )
- Invertör teknolojisine sahip olması
- Kullanılacak odanın kapasitesine uygun olması (bunun için odanın ve pencerelerin konumu, pencere sayısı ve toplam alanı, kullanım alanı ve amacı, kişi sayısı gibi parametreleri hesaba katmak gerekir)
- Montaj yerine uygun tipte bir klima olması ( Kullanılacağı ortama göre klima seçimi önemlidir)
- Yetkili ve geniş servis ağına sahip olması
- Yedek parçasının kolay bulunabilir olması
– Klimanızı ve mobilyalarınızı akıllıca yerleştirin
İç ve dış ünitelerin önünü kapatarak hava akışını engelleyecek mobilya ve nesneler koymayınız. Mobilyalarınızın yerini değiştirirken klimanın açılarını da hesaba katmanız gerekebilir. Çünkü gereksiz yere bir mobilya veya eşyaya çarpan klima işlevsiz olacaktır. Bunun önüne geçmek için ilk yapılacak işlem klimanın yerinin odaya ve mobilyaların konumuna göre doğru seçilmesidir.
– Gereksiz ısı kaynaklarını engelleyin
İçerisi soğutulan odanız gün içinde çok güneş alıyorsa pencerelerinizi perde veya jaluzi ile gölgeleyerek içerinin daha fazla ısınmasına engel olun. Oda içindeki ısının artması odanın soğuması için engel teşkil edecektir. Ayrıca soğutmaya çalıştığınız odanın kapı ve pencerelerini kapalı tutmak çabuk ve verimli bir biçimde soğutma işleminin yapılmasını kolaylaştıracaktır.
– Klimanıza periyodik bakım yaptırın
Klimanızın hava filtreleri, siz farkında olmadan doğadan gelen bir takım toz, kir ve hatta bitki ve ağaç polenleri ile dolabilir. Bu da klimanızın verimli çalışmak için daha fazla enerji harcamak zorunda kalması anlamına gelebilir. Her sene özellikle yaz ayından önce klimanızın güvenilir bir yetkili servis ile periyodik genel bakımlarını yaptırmanızda büyük fayda var.
– Klimanızı uygun dereceye ayarlayın
Klimalarınızın kumandasından ayarladığımız sıcaklık değeri, klimanın odaya üflediği sıcaklık derecesi değildir. Örneğin, kumandada 20 dereceyi ayarladığınız zaman, klima odanız 20 dereceye düşünceye kadar serin hava üfler. Belli bir süre sonra oda sıcaklığı 20 dereceye geldiği an klimanız duracak bekleme konumuna geçecektir. Bu bekleme süresi odanız tekrar 20 derecenin üzerine çıktığı an son bulacak klima tekrar ısıyı sabitlemek için çalışmaya başlayacaktır.
Klimayı ayarlayacağınız sıcaklık değeri bu nedenle önemlidir. Unutmayın ki her 1 derece daha soğutmak için %5 ila %10 arası daha fazla enerji harcamış oluruz. Standartlara göre sağlıklı ve konforlu olan oda sıcaklığı 22-24 derece arasındadır. Bununla birlikte evde/ofiste değilken klimayı kapatmak, uyurken de nem alma özelliğinde çalıştırmak hem sağlık ve konfor hem de faturaların azaltılması açısından çok etkili olacaktır.
– Yeni teknolojileri kullanarak enerji tasarrufu sağlayın
Elektrikli ev aletleri konusunda özellikle enerji tasarrufu düşünülecek olursa her zaman yeni çıkan teknolojileri kullanmak daha avantaj sağlayacaktır. Özellikle günümüzde A+++, A++ gibi enerji tasarruflu klimalar enerji tasarrufu konusunda ceplerinizi rahatlatabilir. Ancak zaten enerji tasarrufu sağlayan bir klimayı her yıl değiştirmemiz gerekmez. Maliyet asla unutulamaz.
Sürekli olarak klimanın oda sıcaklığını sabitlemek için çalışması, yanlışlıkla klimayı açık unutup bir yerlere gitmek elektrik faturalarınızda dalgalanmalara yol açacaktır. Bu gibi sorunlarla günümüzde yeni akıllı klima teknolojileri sayesinde uzaktan bir cep telefonu yardımıyla müdahale ederek klimanın çalışması durdurulabilmektedir.
Olabildiğince yazımızda klima seçimiyle ilgili noktalara değinmeye çalıştık. Sizinde belirtmek istediğin hususlar var ise aşağıda yorum olarak belirtebilirsiniz.