PC & Teknoloji Platformu

Sabit Disk Nedir?

Sabit Disk

Sabit disk ya da Hard disk kısaca HDD ya da Türkçesi ile sabit disk sürücüsü veri depolanması amacı ile kullanılan manyetik kayıt ortamlarıdır. Önceleri büyük boyutları ve yüksek fiyatları nedeni ile sadece bilgisayar merkezlerinde kullanılan sabit diskler, cep telefonları ve sayısal fotoğraf makineleri içine sığabilecek kadar küçülen boyutları ile günlük hayatımıza girmişlerdir.

Sabit disklerin en yoğun kullanım yeri bilgisayarlardır. Ses, görüntü, yazılımlar, veritabanları gibi büyük miktarlarda bilgi, gerektiğinde kullanılmak üzere sabit disklerde saklanır.

Günümüzde sabit diskler veri aktarımında son derece hızlanmış olsalar da elektromekanik yapıda olduklarından RAM’lara göre yavaştırlar. Bilgisayarlarda yardımcı ve kalıcı bellek olarak kullanılırlar. Bir bilgisayar yazılımı işletilmeye başladığında, yazılımın çalışması için gerekli olan bilgiler sabit diskten okunarak çok daha hızlı olan RAM belleğe aktarılır. Gereksinim duyulan kısım RAM’a sığmayacak kadar büyükse, bilgisayar sabit diskin bir bölümünü RAM bellek gibi kullanır.

Bilgisayar sabit diskleri genellikle bilgisayarların içinde sabitlenmiş durumda bulunurlar, bilgisayarlara dışarıdan bağlanabilen taşınabilir olanları da vardır.

Hard Drive

Bir çok çeşitte bulunun bu diskler taşınabilir, harici hafızası, yazma hızına ve tarama hızına göre farklı türlerde bulunabilirler.Örnek olarak SSD adı verilen yüksek yazma hızına sahip oldukça fiyat olarak normal sabit disklerden oldukça fazla ve daha çabuk işlev görebileceğiniz bir disktir.Örnek olarak taşınabilir disk adı verilen disk çeşitlerinde veri depolamanızı istediğiniz yere rahatlıkla götürebiliyorsunuz onlarda kendi aralarında USB 2.0-3.0 ya da veri depolama boyutlarına göre ayrılırlar.

SSD (Solid State Disk)

hddd (1)

 

Taşınabilir Disk

hddd (2)

hddd (3)

 

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için çerez (Cookie) kullanıyoruz. Kabul et Detaylar

0
Would love your thoughts, please comment.x